perjantai 10. maaliskuuta 2017 | 11.23

Keskittymisvaikeuksia?



Tarkkaavaisuuteen liittyvät teemat ovat olennaisia psykologiassa, mutta niin ovat myös pääsykoelukemisessakin. Itse  lukiessani tiedostin sen, että pääsykoekevät on vain pikkuruinen vaihe elämästä ja että tuo hetken aikaa kestävä ponnistus antaa minulle tien unelmieni ammattiin. Miksi kuitenkin keskittyminen oli välillä niin himskatin vaikeaa?
Vaikeus kohdistaa tarkkaavaisuus olennaiseen, turhautuminen, epätoivo, malttamattomuus, uupumus.. Nämä asiat ja tunteet ovat varmasti jokaiselle hakijalle tuttuja jossain vaiheessa kevättä. Voi olla hyvä, jos nyt etukäteen jo pohtii, mitä voisi tehdä kun tarkkaavaisuus tuntuu herpaantuvan tai koko lukeminen tuntuu ylitsepääsemättömältä. Toivon siis, että tämän postauksen vinkit auttaisivat toimimaan tilanteissa, kun lukeminen ei tahdo sujua. 



Minulla vaikeudet vaanivat pahimmin alkukeväästä, kun kaikki työ oli vielä edessä eikä säilömuistiin vielä ollut kertynyt juuri muuta kuin tilastomatikkaa. Ei siinä muu auttanut, kun että päätin että nyt vain täytyy malttaa keskittyä, ja sillä sipuli. Minun kohdallani auttoivat ainakin seuraavat asiat:

  • Etsi itsellesi paras lukupaikka keskittymisesi kannalta. Minun kohdallani toimi se, että olin paljon kirjastossa. Siellä ei voi juuri muuta puuhata kuin lukea (esimerkiksi kotona voi ryhtyä vaikka siivoamaan). Minulle myös parhaiten toimi avara ja valoisa paikka, jossa oli hyvä ilma, ei liian hiljaista mutta ei meluakaan. Joillakin kotona lukeminen luonnistuu parhaiten. Kannattaa siis aktiivisesti etsiä itselle paras paikka lukea, eikä tyytyä siihen mihin on tottunut, varsinkin jos huomaa siellä keskittymisen helposti herpaantuvan. Minua myöskin auttoi se, että vaihtelin lukupaikkaa. Osan viikosta olin kirjastolla ja osan kotona.  
  • Sovi itsesi kanssa selvät säännöt puhelimen käytöstä. Itse pidin puhelimeni kaukana näköetäisyydestä ja kiinni. 
  • Liiku, kun tuntuu siltä. Kannattaa siis välttää tuntikausia paikoillaan pysymistä. Itse pidin lyhyitä jalottelutaukoja tasaisin väliajoin. (Vinkki tuli isältäni, hän sanoi että lukiessaan pääsykokeisiin hän kävi tunnin välein  juoksemassa kirjaston ympäri!) Erityisesti jos huomaat että keskittyminen ei vain pelaa, niin nouse ylös, venyttele, käy hakemassa kahvi.. 
  • Vältä paikallaan junnaamista. Toisin sanoen, ei kannata yrittää pusertaa väkisin jotain asiaa, jota ei sillä hetkellä tajua. Jos jokin vaikea kohta minulla pahasti tökki, niin siirryin hetkeksi johonkin helpompaan tai pidin tauon, ja palasin kohtaan myöhemmin. Usein keskittyminen rikkoutuu juuri silloin kun turhautuneena velloo samassa kohdassa. 
  • Tarkkaile säännöllisesti, että varmasti prosessoit luettuasi/laskemaasi aktiivisesti! Eli aina kun luet, sinusta tuntuu että sisäistät asioita. Tarkkaavuus voi kadota hyvin huomaamattaan. Passiivisessa sivujen tuijottamisessa helposti huijaa itseään, sillä se voi tuntua siltä kuin opiskelisi. 
  • Muista optimistisuus! Usko siihen, että kun kokoajan opit, alkaa lukeminen soljumaan joka kerta yhä paremmin. Kun vain jatkat lukemista ja kertaamista tämän ponnistusvaiheen yli, alkaa oppiminen helpottumaan. Kun itse kerratessa tajusin, että osaan oikeasti jo ihan mielettömän paljon, niin motivaatio lukemiseen vain kasvoi. Tiedon karttuessa keskittyminen ei ollut enää ongelma, ja lukeminen vain imaisi mukanaan. Oikeastaan vain halusin keskittyä.
  • Optimaalisen keskittymiskyvyn kannalta on myös todella tärkeää huolehtia psyykkisestä ja fyysisestä jaksamisesta. Tästä aiheesta Salla kuitenkin kirjoittaa tarkemmin postauksessaan, joka kertoo stressinhallinnasta.



Summa summarum, muistakaa, että valtaosalla lukeminen välillä tökkii suuresta motivaatiosta huolimatta. Oleellista on se, miten tilanteeseen suhtautuu. Tee jotain sen eteen että saat palautettua keskittymiskykysi ja sitä myötä pysyt jälleen oppimaan, positiivisen asenteen kera! :) 
Tämä kevät on Sinun!

Siiri

2 kommenttia:

  1. Neuvot sopii hyvin myös työelämään. Moni tekee "kymmenentuntista päivää" ja kyse saattaa olla vain siitä että tarkkaavaisuus on kadonnut ja tuijottaa tyhjää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ei työskentelyn määrä vaan laatu! 👍 Hyvän laadun ja suuren määrän voi myös yhdistää, mutta itseni kohdalla olen huomannut sen olevan ajallisesti rajallista.

      Poista

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä