tiistai 28. maaliskuuta 2017 | 10.03

Stressinhallinnasta

Stressi on kantava voima niin kauan, kunnes se muuttuu taakaksi.

Itse stressaan herkästi ja joskus ihan pienistäkin jutuista. Selvitäkseni omasta lukukeväästäni, joka oli pääsykokeiden lisäksi täynnä keikkoja, harjoituksia ja muita kokeita, tein toden teolla töitä hallitakseni ja purkaakseni stressiäni oikein. Se ei auta, että joku käskee lakata stressaamasta, sillä ei se stressi käskemällä lähde. Sen hillitsemiseksi täytyy tehdä henkisesti paljon töitä ja tuntea itsensä. Vaikka jaankin tässä joitakin vinkkejä stressin lievittämiseen, tärkeintä on kuunnella itseään ja lakata vaatimasta itseltään liikoja :)


Pura stressiä puhumalla. Puhu stressistäsi, vaikka olisit puhunut siitä jo kymmeniä kertoja. Pelkästään se, että sanoo ääneen miksi on herkällä tuulella tai ärsyyntynyt, auttaa tiedostamaan stressin olemassaolon ja purkamaan sitä. Itse olen oppinut varoittamaan etukäteen, jos olen huonolla tuulella tai stressaantunut, sillä usein heti sen jälkeen oloni helpottaa.

Itke, jos siltä tuntuu. Toivottomuus, uupumus, turhautuneisuus.. Tunteita täytyy päästä purkamaan, sillä etenkin negatiivisia tunteita voi herkästi kertyä lukuprosessin aikana. Jos tuntuu siltä, ettei työ etene, pidä pieni tauko ja päästä negatiiviset tunteet ulos. Tauon jälkeen paina pää takaisin kirjoihin ja jatka lukemista – It’ll be worth it!

Urheile. Stressaantuneena adrenaliinia jyllää elimistössä jatkuvalla syötöllä ja syke on koko ajan korkealla. Energiaa täytyy päästä purkamaan, jotta aivot voisivat taas keskittyä esillä olevaan tehtävään ja turha energia ei kuluisi muun ympäristön tarkkailuun. Toisaalta jos urheilu tuntuu taakalta, älä tee siitä itsellesi sellaista. Itse kävin salilla ja lenkillä lukuprosessin ohella, mutta jossain vaiheessa sekin tuntui stressaavalta. En osannut nauttia urheilusta, sillä se oli lukemiseen käytettävästä ajasta pois. Kuuntele siis itseäsi: muista kuluttaa energiaa ja antaa mielesi levätä, mutta älä luo itsellesi siitä paineita.

Nuku hyvin ja riittävästi! Uni on kaiken A ja O. Jos huomaat lukevasi yöllä kahdentoista jälkeen silmät puolitangossa, niin silloin kannattaa muistaa, ettei se tieto väsyneenä uppoa mihinkään. Huomasin kerran kirjoittavani vielä kolmelta yöllä muistiinpanoja ajatellen, että kiitän itseäni huomenna. Seuraavana päivänä en muistanut sanaakaan kirjoittamastani ja stressini kasvoi väsymyksen ja turhautuneisuuden vuoksi. Hyvin nukutun yön jälkeen tieto upposi päähän yhdellä istumalla ja varmuus omasta tehokkuudesta kasvoi.

Tee aikatauluja ja lukusuunnitelmia. Suunnittelin kaikki viikot pääsykokeisiin asti niin, että aikaa jäi loppua kohden reippaasti kertaamiselle ja tiesin koko ajan missä olin menossa. Tärkeimpänä kuitenkin pidän sitä, että jätin aikatauluihin reippaasti pelivaraa, jotta en myöhemmin stressaantuisi siitä ettei lukeminen jokaisena päivänä sujunutkaan oletetusti. Lisäksi kertasin aikataulujani ääneen milloin kenellekin, sillä huomasin tämän auttavan stressin purkamisessa :D Kaikille tämä ei sovi, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla omalla tyylillä!
Esimerkki omasta aikataulustani ajalta 25.4-2.5. A=artikkeli ja MA=matikka. Kävin järjestelmällisesti jokaisen päivän läpi aikataulussani huhtikuulta toukokuulle, mutta jätin aina varaa väsymykselle/yllätyksille, sillä liian tiukat rajat lisäsivät paineita onnistua suunnitelmissa itse lukemisen lisäksi. Tämä toimi mulla johonkin asti, mutta viimeisillä viikoilla en enää seurannut aikatauluani vaan kertasin fiiliksen mukaan. 
Opettele rentoutumaan. Rentoutumisen tarkoituksena on siis päästää kokonaan irti lukumateriaalista ja ohjata energia mielekkäämpään tekemiseen. Katsele lempisarjaasi, pyhitä ilta saunomiselle, käy kavereiden kanssa kahvilla, piirrä... Hylkää hetkeksi ajatukset tulevista pääsykokeista ja tee juuri sitä, mitä haluat. On ihanaa palata lukumateriaaliin puhtain mielin. 

Pidä vapaata – se on sallittua! Pieni irtiotto lukemisesta ruokkii muistia ja psyykkistä hyvinvointia. Aivot eivät jaksa koko ajan sisäistää uutta informaatiota, joten on terveellistä antaa niille aikaa käsitellä opeteltuja asioita ja siirtää niitä pitkäkestoiseen muistiin. Motivaation kannalta on myös tärkeää päästää hetkeksi irti kirjoista, sillä toivottomuuden tunteet ja jatkuva stressi vain laskevat sitä. Itse olin reissussa Prahassa maaliskuun alkupuolella ja vaikka aluksi podin siitä syyllisyyttä, tuli tauko minulle oikeaan paikkaan. Reissun jälkeen motivaationi kaksinkertaistui ja jaksoin loppukevään lukea tauotta. 
Jos loppukeväästä ajatus vapaapäivien pitämisestä stressaa, kannattaa vähintään edes pyhittää yksi päivä viikosta helpommalle kertaamiselle. Aivot kiittää!


Kannattaa muistaa, ettei pääsykokeita ole järjestetty sitä varten, että katsotaan kuka lukee eniten vaan kuka lukee oikein. Älä tuhlaa arvokasta lukuaikaasi siihen, että luet stressaantuneena ja väsyneenä ajatellen, että joku muu lukee sinua enemmän. Joku saattaa lukea tehottomasti 12h putkeen samalla kun joku toinen käyttää siitä puolet tehokkaaseen opiskeluun. Anna siis lukemiselle kaikkesi, mutta älä mielenterveyttäsi! 

Tsemppiä lukemisiin ja nähdään syksyllä! :)
- Salla 

2 kommenttia:

  1. Hei aivan mahtava juttu tämä teidän blogi! Aion ehdottomasti tulla jatkossakin ammentamaan täältä inspiraatiota ja motivaatiota tulevia pääsykokeita varten. ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että oot löytänyt meidän blogin ja saanut täältä motivaatiota lukemisia varten! :) Tervetuloa <3

      Poista

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä